+381 64 64 9000 9 office@blueuniverse.rs

Prevod sa italijanskog na srpski jezik

Italijanski jezik spada u grupu romanskih jezika, pored francuskog, španskog, portugalskog i rumunskog. Raznolikost ovih jezika potiče još iz latinskog koji je uzet za osnovu i njihovo građenje. Istorijska gramatika je napredovala i razvijala se vremenom da bi danas, u 21. veku dovela do ovakve podele svih tih jezika.

Prevod sa italijanskog na srpski jezik je težak baš iz razloga što ta dva jezika ne potiču iz iste grupe, jedan pripada romanskoj, a drugi slovenskoj grupi. Traženje ekvivalenata za određene italijanske izraze u srpskom jeziku je one što je naš prevodilački rad produbilo i razvilo do estetskog savršenstva.

Prevođenju se može pristupiti iz više uglova i sa više apsekata i vrlo je važno odabrati onaj pravi ugao koji će najbolje okarakterisati određeni izraz, poslovicu, iskaz ili pak samu reč:

  • koristimo istorijski aspekt jezika kada su u pitanju istorijski tekstovi koji se bave važnim pitanjima
  • ukoliko je tekst politički, vrlo je važno poznavati tu terminologiju
  • sociokulturološke promene ćemo najbolje definisati ako savršeno poznajemo ekvivalente u našem jeziku
  • književnom prevodu ne možete pristupiti ako niste esteta i ako ne poznajete književni italijanski jezik
  • za prevođenje naučnih radova, potrebno je prodreti u srž same nauke o kojoj se radi (fizika, matematika hemija)
  • za sleng i savremeni jezik, potrebno je poznavati sve tendencije i promene savremenog društva
  • da biste pristupili prevođenju programskog jezika, morate imati i svestanost u oblasti IT inženjeringa

Ovo su samo neke od karakteristika koje poseduje naš prevodilački tim. Jasno vam je da je suština prevodilačkog rada u širini poznavanja određenih oblasti na maternjem jeziku i samog razvitka pojedinačnog stranog jezika.

Savršeni prevodi ne postoje, ali stilska težnja ka savršenosti je ono što je karakteristično za naše prevode. Klijenti znaju da cene naš rad, predanost poslu i to vrlo dobro nagrađuju.

Prevod sa italijanskog na srpski je vrlo jednostavan, ali istovremeno može izazvati određena mozganja kada su u pitanju lokalni izrazi neke određene grupacije ljudi. Uvek se trudimo da u tim situacijama nađemo adekvatno rešenje, odgovarajući, aktuelni ekvivalent u srpskom koji bi na najbolji način opisao sam italijanski izraz.

Kontaktirajte nas i uverite se u predan rad i težnju ka stilu, jednostavnim i razumnim rečenicama koje su srž svakog prevoda.

Adresa
Narodnih Heroja 16,
Novi Beograd 11070
Telefon
+381 64 64 9000 9
E-mail adresa
office@blueuniverse.rs
Viber
+381 64 64 9000 9
Whatsapp
+381 64 64 9000 9
Skype
@blueuniverse
Kontaktirajte nas